מה זה התחדשות עירונית?

התחדשות עירונית מתארת תהליך התערבות באזור עירוני אשר, בין היתר הרשויות המקומיות קבעו כי נדרש בו שיפור פיזי, חברתי או כלכלי. התחדשות עירונית היא ניסיון להפוך את מגמת ההתיישנות, הקיפאון או התדרדרות באזור מסוים בעיר, באמצעות שיפור תשתיות, מגורים וחיזוק הכלכלה המקומית, מתוך מטרה להביא לשינוי במרחב העירוני הקיים.

ישנם מס' גישות ליישום התחדשות עירונית:

  1. פינוי בינוי

הריסת מתחמים קיימים, אשר נמצאים במרבית המקרים במצב ירוד תשתיתית, ובנייה של מתחמים חדשים לחלוטין במקום, תוך תוספת של דירות, שיקום תשתיות ופיתוח נוף ושירותים לציבור. בתהליך שכזה, הדיירים המקומיים מתפנים מדירותיהם בהליך מוסכם ומתואם, מקבלים תקציב לשכירת דיור חלופי במהלך הבנייה, וחוזרים למתחם החדש לדירה אותה קיבלו בהסכם.

          2. תמ"א 38/1 שדרוג ושיקום מתחמים קיימים

 

שדרוג מתחמים מבלי להרוס אותם ועם שימוש בתשתיות הקיימות, ללא צורך בפינוי הדיירים. ברוב המקרים בעלי הדירות מקבלים זכות להרחבת הדירה ושדרוג בתשתיות המבנה (מים, חשמל, חיזוק המבנה נגד רעידות אדמה) ושדרוג התשתיות של הבניין (חנייה, מעלית).

  1. תמ"א 38/2 הריסה ובנייה

 

הריסה ובנייה של בניין בודד שנבנה לפני 1980 ואינו עומד בתקן רעידות אדמה . התכנית מאפשרת ליזם תוספת זכויות (דירות נוספות בבניין) לטובת מימון הבנייה של אותו בניין. בניגוד לפינוי בינוי שם מדובר במתחם של מקבץ בניינים, מכאן ינבעו השינויים באופי התוספות האפשרויות לדייר ובסל הזכויות ליזם.

בחודש אוגוסט 2024 תפקע סופית תכנית מתאר הארצית למיגון מבני מפני רעידות אדמה- תמ"א 38 ברשויות מקומיות שטרם הכינו תכניות מחליפות, ולא יינתנו עוד הארכות נוספות לקידום פרויקטים מכח התכנית. המשמעות היא שברשויות אלה לא ניתן יהיה להגיש בקשות להתחדשות ברמת הבניין הבודד מכח תמ"א, על כל יתרונותיה (למשל קבלת פטור מהיטל השבחה והטבות מיסוי שונות) אלא כתב"ע בלבד.