מה זה היטל השבחה?

החל מתאריך 01/07/1975 יש לשלם היטל השבחה לוועדה המקומית כאשר שוויו של נכס מקרקעין עלה עקב אישור תכנית בניין עיר / מפורטת, אישור הקלה, שימוש חורג, אשר מובילים לעלייה בשווי הנכס.

הגוף המטיל את ההיטל על חוכרי או בעלי הנכס הוא הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, כאשר לרוב שיעור תשלום היטל ההשבחה הינו 50% מגובה ההשבחה, ומטרתו בין היתר, לכסות את הוצאותיה של הועדה המקומית אשר עוסקת בתכנון ופיתוח, ברכישת מקרקעין לצרכי ציבור, שימור אתרי וכו'.

חישוב היטל ההשבחה הוא מהות עבודתו של שמאי המקרקעין, כאשר ישנם מקרים רבים בהם בעל הזכויות זכאי לפטור, שיעור תשלום מיוחד, הוצאות שניתן לקזז, מקדמי התאמה מקובלים, דחייה, הפחתת כופר חניה, עלויות הריסה, ועוד גורמים שונים המשפיעים על חישוב תשלום היטל ההשבחה, בהתאם לפסיקה, להוראות החוק ופרקטיקה שמאית.

חשוב לשים לב כי היטל השבחה אינו מס שבח.

היטל השבחה משולם לוועדה המקומית בגין עליית שווי הנכס בעת מימוש (היתר בניה ו/או מכירה).

מס שבח לעומת זאת משולם לרשות המיסים כאחוזים מתוך הרווח במכירת מקרקעין דהיינו ההפרש שבין סכום המכר לבין סכום הקניה והוצאות שהוצאו לצורך השבחת הנכס.

חובת התשלום חלה על האדם או הגוף שהיה הבעלים או החוכר לדורות (שוכר ליותר מ-25 שנה) של המקרקעין בעת מתן האישור.

בעת מכירת מקרקעין, חובת התשלום חלה על המוכר, שהיה בעל הזכויות בעת ההשבחה. יחד עם זאת ביחסים הפנימיים שבין מוכר לקונה, ניתן לקבוע שהקונה ישלם את החיוב ("עסקת נטו"). תשומת לב שבמקרה כזה שווי העסקה לצרכי מס יכלול לא רק את התמורה שישלם הקונה למוכר אלא גם את התשלום הנוסף שמשולם על ידי הקונה.

חישוב גובה היטלי ההשבחה הינו דבר מורכב, והרשויות המקומיות נהנות מהעובדה שרוב הציבור לא בקיא בו או מכיר את האופן בו ניתן להתמודד עם דרישת תשלום היטלים שדורשת הרשות המקומית.